Saturday, October 8, 2016

ÖYP’lilerle ilgili eposta adresime gelen bir açıklama: “ÖYP’Lİ ASİSTANLAR DOKTORALI İŞSİZ OLACAK”

http://ift.tt/2e2zAOy

139a1ef4-fa23-49b7-b4d8-8dcfe509e616

ÖYP’Lİ ASİSTANLAR DOKTORALI İŞSİZ OLACAK

Sayıları 15 bin’i bulan ÖYP’li (Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı) araştırma görevlilerinin iş güvenliği 674 sayılı KHK ile ortadan kaldırıldı. Araştırma görevlilerinin eğitimlerini tamamladıklarında görevlerine devam etmelerini sağlayan 33/a maddesi, eğitim sonunda işten atılmalarına neden olan güvencesiz 50/d kadrolara dönüştürüldü.

ÖYP Akademide Torpili Önlemek İçin Kurulmuştu

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı akademik kadro alımlarında torpili önlemek için kurulmuş bir sistemdi. Program ALES sınavı, yabancı dil puanı ve mezuniyet ortalaması gibi nesnel kriterlere göre atama esasına sahipti. Son KHK ile bu akademisyenlerin özlük hakları değiştirildi.

Doktorasını Bitiren Üniversiteden Atılacak

KHK’ya göre doktorasını bitiren ÖYP’li araştırma görevlileri yayın sayısını tamamlayana kadar işsiz kalacak. Eğer bulundukları üniversite aylar sürecek bu sürenin sonunda yardımcı doçent ya da öğretim görevlisi kadrosu verirse, üniversitelerine geri dönebilecekler. Cari alımla, yani merkezi sınavlar dışındaki yöntemlerle atanan  araştırma görevlileri ise yardımcı doçent olana kadar çalışmayı sürdürebiliyorlar. Bu durumun aynı kadroya sahip akademik personel arasında ikilik yaratması bekleniyor.

15 bin Akademisyen Hak Arayışında

ÖYP’li araştırma görevlisi doktorların işlerine 15 Ekim 2016 tarihinde son verilecek. Araştırma görevlileri bir ayı aşkın süredir atılmayı beklerken, akademik çalışmalarını da sürdüyorlar. Seslerini siyasilere duyurmak için her akşam 21.00’da Twitter’da buluşan akademisyenler; #öyp50d olmasın, #öypliyizhaklıyız, #ÖyplilereAdalet ve #OHALdeÖypliOlmak gibi hastaglerle gündemde kalmaya çalışıyorlar. Bir an önce özlük haklarının düzeltilmesini isteyen araştırma görevlileri, akademik çalışmalarına ne zaman geri dönebileceklerini merak ediyor. Mevcut KHK ile ÖYP’li akademik personelin, doktora eğitimini tamamladıktan sonra beyin göçü olarak yurt dışına gitmek dışında bir şansları kalmamış durumda.

Flattr this!

Vía Erkan’s Field Diary http://ift.tt/2e2yvpK


Filed under: Uncategorized

No comments:

Post a Comment