Thursday, September 3, 2015

#tarih ‏@tarihdergi Eylül sayısı: “Bir gün herkes göçmen olabilir”

http://ift.tt/1QaU4gy

Ekran Resmi 2015-09-02 11.36.31

“Birgün Herkes Göçmen Olabilir” günün kanayan yarası göçmenlik meselesi ile ilgili ve Amerikan Devrimi’nden yakın tarihe büyük zorunlu göçleri ele alıyor. Yazarı Tanju Akad…
  • Bugün yeryüzündeki göçmen sayısı 40 milyonu aşmış durumda. Bu sayı İkinci Dünya Savaşı günlerinde ancak bu seviyelerdeydi.
  • Kendilerine vatan aramak için yerini yurdunu terk edip yollara dökülmüş olan insanlar bir ülke kurmuş olsaydı, yani bir “Göçmenya” var olsaydı, bugün yeryüzündeki 206 ülkeden daha fazla nüfusa sahip bir ülke olurdu.
  • Günümüzde Yunanistan’a gitmek zorunda kalan Suriyelinin büyük dedesi, 1920’lerde Yunanistan’ı terk etmek zorunda kalanları kendi ülkesinde ağırlamıştı.
AYRICA #tarih dergisi bu sayısında okurlarına Nazım Hikmet’in 54 (55?) yılında Budapeşte Radyosu’nda yaptığı programda seslendirdiği şiirlerden 15’inin ilk kez yayınlanan kaydını CD formatında armağan ediyor. Arşivlik bir sayı.
Eylül sayısındaki diğer ilginç konular:
  • Amasya-Oluz Höyük’te 2500 yıl önce dökülmüş kurşun bulundu. Genellikle şamanizm ile bağdaştırılan bu geleneğin, Türklerin Anadolu’ya gelmelerinden önce bu topraklarda uygulanan bir büyü/nazar bozma ritüeli olma ihtimali kuvvet kazandı. Kazıları yürüten Prof. Şevket Dönmez, bulduğu kurşunları kazı alanına yakın bir köyde bu geleneği günümüzde de sürdüren Nazik Bacı’ya yorumlattı.
  • Osmanlı dünyasında hadımların dramatik hayatlarını konu edinen yazıyı “Sarayın Bedbahtları Harem Ağaları” başlığıyla Necdet Sakaoğlu hocamız yazdı.
  • Anadolu’nun ilk Türk fatihlerinden olduğu varsayılan Melik Gazi’nin Kayseri’deki türbesindeki mumyasının başına gelenleri “Türk’ün Mumyayla İmtihanı/Anadolu’da mumya olmak kolay değil” başlığı altında Kizar Akın anlattı. Şifa için sökülen dişleri öğütülüp, kazınan derisi parçalnıp çorba yapılan, eli kesilen, üstüne üstlük  kafası yanan mumyanın traji-komik hikayesi…
  • Ayrıca “Albüm” bölümümüzde yine Nazım Hikmet’i konuk ediyoruz. Bu kez küçük yeğeni Murat Germen’in Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi’ne bağışladığı, bazıları ilk kez yayımlanan fotoğraflarla…
face

 

Vía Erkan’s Field Diary http://ift.tt/1QaU5AY


Filed under: Uncategorized

No comments:

Post a Comment