Thursday, February 11, 2016

EFD Haftanın Web Projesi: Mecliste (@meclisteorg_)

http://ift.tt/1PP6Gf8

Mecliste

 

http://ift.tt/1O4sldU

Mecliste Hakkında

Mecliste.org, kendileri için çıkan yasaları doğru bilgilerle ve bütün bakış açılarıyla tartışmak isteyenlerin Türkiye’de ilk kez buluşacağı bir platformdur.

Yasalar teknik ve karmaşık bir dille hazırlanır; Meclis gündemini, Genel Kurul oturumları haricinde takip etmek zordur. Bu karmaşık gibi gözüken yasa yapım sürecinin, kuralları, aktörleri ve gündemi vardır. Ancak bu yasaların hepsi, nasıl bir eğitim alacağımızdan, güvenliğimizin kimler tarafından nasıl sağlanacağına; çevre ile ilgili düzenlemelerden, evlenip boşanmamıza kadar günlük hayatımızı belirler.

İşte, Mecliste olarak bizim amacımız, gündelik yaşamımızda hangi kurallar çerçevesinde yaşayacağımızı belirleyen yasa yapım süreçleri hakkında anlaşılır bilgiye zamanında ulaşmak ve bu süreçlerin katılımcısı olmak. Çünkü bizim irademizle şekillenen Meclis’te konuşulan, görüşülen, yasalaşan her şeyi bilmenin; Meclis’te olup biteni takip etmenin hepimizin hakkı ve sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz.

Yasalar hepimizin hayatını etkileyecek ihtiyaçları karşılamak için hazırlanır. Ancak bir yasa taslağının ne ile ilgili olduğunu ve hayatımızda tam olarak ne gibi bir değişikliğe yol açacağını anlamak çoğu zaman zor, hatta imkansızdır. Çünkü yasa taslakları, uzmanlar tarafından karmaşık ve teknik bir dille yazılır. Mecliste.org, sivil toplum örgütlerinin, vatandaşların, aslında ilgili olan herkesin, bu yasa taslaklarının kendi hayatları için ne ifade ettiği bilgisine kolayca ulaşmasını; dileyenlerin, uzmanlar tarafından konuyu farklı boyutlarıyla ele alan ve tarafsız şekilde hazırlanan değerlendirmeleri okuyarak farkındalık kazanmasını sağlayacak.

Asıl hedefimiz ise, yasalar etrafında gerçek bir diyalog ve müzakere süreci başlatmak. Yasa yapım süreçlerinde bizlerin de sesinin ve sözünün olmasını amaçlıyoruz. Ortak yaşam kurallarımızı ancak birbirimizi dinleyerek; görüş ve önerilerimizi birbirimizle paylaşarak oluşturabileceğimize inanıyoruz. Yasa taslaklarının, sadece siyasi görüşler etrafında değil, toplumun genel ortak çıkarı üzerinden yürütülen, farklı kesimlerin sağ duyu ve önerilerini yansıtan bir diyalogla son halini almasını hedefliyoruz. Birbirimizle daha çok konuşursak daha iyi çözümler üretebileceğimizi biliyoruz. Mecliste.org’un, böylesi bir sürecin aracı olmasını arzu ediyoruz.

Denge Denetleme Ağı’nın sunduğu bir araç olan mecliste.org internet sitesi, Birleşik Krallık tarafından mali olarak desteklenmektedir. Web sitesinde bulunan yazılar, görüşler ve yorumlar, Birleşik Krallık’ın ya da Denge Denetleme Ağı’nın görüşlerini yansıtmaz. Sitede bulunan her türlü yazı, gorüş ve yorum, kişilerin kendisine aittir.

 

Önerilerinizi alalım:
http://ift.tt/1fTpYk7

Ha bir de EFD’ye katkıda bulunmak isterseniz:
http://ift.tt/1kLaaMj

Vía Erkan’s Field Diary http://ift.tt/1O4sldV


Filed under: Uncategorized

No comments:

Post a Comment